image

MissTiara > article.Lifestyle {魅女職場:賣信用卡少女}

魅女職場:賣信用卡少女

0 kiss on this article

魅女職場:賣信用卡少女

這天步進銀行,兩位妙齡少女正推銷銀行信用卡,其中一位眼睛戴了藍色contact lens的少女擋在身前,「小姐,有冇我地銀行信用卡呀!依家申請即刻送迎新禮品喎。」
少女二十來歲,見我展露好奇目光,即把握時機:「小姐,淨係填張表格,確認申請已經有禮品,就算唔批都唔使退番!」我回應:「咁筍?」一直對這種推銷工作好奇,想多了解。
「你地一張卡分到幾多佣?」填寫資料期間,開始八卦。「睇下賣到幾多張啦!少嘅十幾蚊,到某個額就有20蚊一張。」難得少女坦率。
「你一日賣到幾多張?」我好奇。少女微笑不語,旁邊「少女二號」插口:「佢一日賣廿幾張,好勁架!」即每日400元佣金,每月工作20天有八千元,加上最低工資底薪,對初入職場的少女來說,算是不俗。
少女還告訴我,有男sales為了追數,會自己出錢買超市贈劵送給客人。「倒貼打工?」我驚訝。
「個男仔怕俾人炒,話女朋友唔想佢冇野做,話晒銀行工,著西裝返工喎!」少女說。原來,對年輕男士來說,能穿著西裝上班,仍然存有優越感。

You may also like

article.Lifestyle

文具控的天堂 首個紙膠帶主題農莊登陸尖沙咀!

2017-10-22

1

article.Lifestyle

一次過推出4款新飲品 Pacific Coffee 迎秋限定 drinks 登場!

2017-10-17

1

article.Lifestyle

帝后級下午茶 不一定是天后才可以享用的精緻美顏茶點!

2017-10-10

2

image
Hot Topics
imageimageimage
image