image

MissTiara > article.Lifestyle {謀殺電話的女人}

謀殺電話的女人

0 kiss on this article

謀殺電話的女人

這天下午,電話鈴聲響起,原來是姊妹Ida,說起來她已有陣子沒有join我們的gathering。
「我失戀喇,得唔得閒T呀?」Ida有氣沒氣的說。「sure!」本來工作纏身,也只好奉陪。

Ida這人有外貌有學歷,在銀行居要職,雖不算高層,但總是忙得上廁也沒空(據她自己說),於是養成她有一個壞習慣,就是「不接來電」。
朋友想找她,電話通常會接到「遺言信箱」,想留言嗎,你會聽到「留言信箱已滿」。Whatsapp好了,變了藍色雙剔也不會有反應,有時是晚上,有時是翌日早上,她會回你一個抱歉的哈哈笑。所以,通常都是她得閒才約你。

「佢話因為我冇時間陪佢,所以識咗第二個!」Ida冷淡地說。估都估到喇!我心諗。「其實我覺得你適合同居多啲,起碼唔使打電話約你!」見她不大傷心我才打趣說。
「唔得,我唔會為咗男人放棄自由,冇晒私人空間,算啦,反正都係拍咗幾個月啫,揀過第二個!」Ida扮瀟灑。
「Ida姐,你三字頭喇,仲有咁多人等妳揀咩,有時,點都要付出下,唔係第日孤獨終老呀!」

「付出?How?」
「首先,多啲聽電話,唔好將電話調校去『靜音』,起碼都校『震動靜音』,知道有電話嘛!仲有,清清妳個『遺言信箱』啦!有約都唔知啦!」我有話直說。
「有時真係忙嘛,聽唔到電話,況且依家搏緊,我仲有得上!」Ida還是說老話。
唉,做女強人,事業同感情,一定要二選一嗎?

You may also like

article.Lifestyle

當月餅遇上 Whisky 中秋節恩物登場!

2017-09-29

1

article.Lifestyle

一次過推出4款新飲品 Pacific Coffee 迎秋限定 drinks 登場!

2017-10-17

1

article.Lifestyle

帝后級下午茶 不一定是天后才可以享用的精緻美顏茶點!

2017-10-10

2

image
Hot Topics
imageimageimage
image