image

MissTiara > article.Lifestyle {做老闆,停一停,諗一諗}

做老闆,停一停,諗一諗

0 kiss on this article

做老闆,停一停,諗一諗

久未見面的Tina忽然來電,「C姐,你做咁耐阿頭,係咪好熟勞工法例,我想問下如果叫啲員工轉做part time,犯唔犯勞工法例?」
「嘩!Ti姐呀,我唔係做人事部架......不過照估都冇員工肯制喇!」我坦白說。

來電的Tina是做時裝生意的,年紀輕輕擁有幾間時裝店,朋友都叫她Ti老闆。
那年自由行開始後,Ti姐就說這是大商機,辭了原來工作自己做老闆,往韓國入貨,做批發兼零售,在旺角商場開了第一間店,生意不俗又急急開分店,她說薄利多銷,做旺人流,一間舖月賺五萬,五間舖就月賺廿五萬。
自由行當旺,生意好,Tina更游說了幾位姊妹合股開分店。「哎喲,C姐,預你一份吧,有我睇住你放心啦,有錢齊齊搵!」Tina也曾游說我。

一直深信力不到不為財的道理,不喜歡做sleeping investor,況且,天下沒有包賺不賠的生意,按Tina的廉價經營模式,邊際利潤太低,店舖過分集中,有地區性局限,萬一市場逆轉或有突變,確實存在一定風險,於是婉拒了合作。

「其實去年開始生意已經差咗,新租約又加咗租,今次失驚無神爆單佔中,直情攞命,生意跌左四成,咁落去一間舖月蝕五萬,五間月蝕廿五萬,點頂,惟有叫啲員工轉做part time先啦!」Tina猛呻。
做老闆跟打工仔一樣要面對困難及風險,員工放假可以無牽無掛玩樂,幾多小老闆還在操心生意怎麼辦!今天香港的經營環境不比從前,所以創業前,還是停一停,諗一諗,自己真的有魄力及財力嗎?

You may also like

article.Lifestyle

當月餅遇上 Whisky 中秋節恩物登場!

2017-09-29

1

article.Lifestyle

文具控的天堂 首個紙膠帶主題農莊登陸尖沙咀!

2017-10-22

1

article.Lifestyle

帝后級下午茶 不一定是天后才可以享用的精緻美顏茶點!

2017-10-10

2

image
Hot Topics
imageimageimage
image